Fysikdagarna i Stockholm 14 – 16 juni, 2023

Århundraden av modern fysik

Svenska Fysikersamfundets konferens, Fysikdagarna, hålls 14-16 juni vid AlbaNova universitetscentrum i Stockholm. Det ett ett återkommande evenemang som arrangeras på olika orter olika år. Konferensen bjuder på föreläsningar om aktuella ämnen som klimatförändringar, astronomiska observationer och fysikundervisning, samt laboratorievisningar och en posterutställning. Det gemensamma programmet
blandas med sektionsspecifika aktiviteter.

Registreringen är öppen från 24 februari till och med den 5 maj, läs mer på
https://indico.fysik.su.se/e/fysikdagarna2023

Aktiviteter under Fysikdagarna

I programmet presenteras spännande fysik i allmänt tillgängliga plenarföreläsningar. I de olika sektionernas program ges mer specialiserade presentationer och en uppdatering kring aktuella resultat i olika fält. Under gemensamma pauser för lunch och fika ges möjlighet att träffa medlemmar i olika sektioner, och forskare från hela landet uppmuntras att presentera sin forskning i posterutställningen.
Under Fysikdagarna kommer det finnas möjlighet att boka in sig på besök i olika forskningslaboratorier med guidning på svenska eller engelska, beroende på vem som agerar guide. Följ till exempel med på en rundtur i jakten på mörk materia i XENON-laboratoriet, passa på att få en inblick i “rymdlådan” DESIREE, få en uppdatering om nya kvantmekaniska rön i laboratoriet för kvantoptik, eller besök forskarna i ytfysik som berättar om vad man lärt sig om kemiska processer i katalysatorer på en atomär nivå.

Aktiviteter särskilt riktade mot gymnasielärare

Undervisningssektionen har satt samman ett program för gymnasielärare späckat med spännande fysik. Bland annat ges en föreläsning om NASA-uppdraget DART, som ändrade omloppsbanan för asteroidmånen Dimorphos. Vetenskapens Hus arrangerar en workshop kring solenergi och vindkraft. I Fysikdagarnas utställning medverkar också ett flertal läromedelsförlag. Fredagen den 16 juni planeras utflykter till antingen Nobelmuseum eller Ytterby gruva. På grund av begränsningar kommer det vara ”först till kvarn” som gäller.

Vädersolstavlan, en av de äldsta avbildningarna
av Stockholm, hänger i Storkyrkan i Gamla stan
och föreställer haloringar över den medeltida
huvudstaden. Tavlan har valts som symbol för
Fysikdagarna, eftersom den visar på vår
fascination över fysikaliska fenomen och hur de
kan representeras. (CC-BY Foto: Nora Odelius)

Plenarföreläsningarna kommer att hållas på engelska.

Klimat och klimatförändringar Raymond Pierrehumbert, University of Oxford
James Webb rymdteleskopMacarena Garcia Marin, European Space Agency
IceCube neutrinoobservatorietOlga Botner, Uppsala universitet
Genus och fysik Anna Danielsson, Stockholms universitet
Nobelpriset i fysik 2022Armin Tavakoli, Lunds universitet
Nobelprisets historiaKarl Grandin, Kungl. Vetenskapsakademien
Forskningsaktiviteter på NorditaSofia Qvarfort, Nordita

Kommentarer inaktiverade.