Guldmedalj till Lennart Küssner på första on-lineolympiaden i fysik

Bildtext: Det svenska fysikolympiadlaget, från vänster: Ask Hällström, Hugo Bäckman, Oskar Ciardi, Lennart Küssner och Rebecka Mårtensson.

Lennart Küssner från Uddevalla gymnasieskola och Hugo Bäckman från Skvaderns gymnasieskola i Sundsvall fick varsin medalj på den europeiska fysikolympiaden, EuPhO, som avgjordes i helgen. Lennart fick som förste svensk någonsin en guldmedalj, medan Hugo fick en bronsmedalj.

Coronapandemin satte stopp för något arrangemang av IPhO, den internationella fysikolympiaden, i år, men den europeiska motsvarigheten, EuPho, flyttades istället ut på nätet och öppnade dessutom för deltagare från hela världen. Hela 54 länder och över 200 gymnasister från hela världen, från Mexico i väster till Singapore i öster, deltog i årets tävling. Olympiaden består av två moment, dels en teoretisk del där det gäller att lösa tre teoriproblem, och dels en experimentell del.

Hur experimentmoment skulle kunna genomföras var förstås en särskild utmaning för arrangörerna, och lösningen blev att använda sig av simuleringar. Olympiaddeltagarna fick två olika uppgifter: I det första gällde det att bestämma läget för en okänd laddning genom att skjuta elektroner mot den, och i den andra att bestämma innehållet i en svart låda genom att skaka på den.

– Det blev lite mer av dataspel över experimentproblemen på det här sättet, tyckte Lennart, men simuleringsproblem lär vi nog se mer av på kommande olympiader. Billig utrustning som klarar vårdslöst handhavande utan att ta skada, och uppgifterna kan presenteras med hög frihetsgrad som ger goda möjligheter att testa deltagarnas förmåga att designa experiment.

De deltagande lagen samlades nationsvis och zoom-övervakades under själva tävlingen. I det svenska laget deltog, förutom Lennart och Hugo: Oscar Ciardi från Ängelholms gymnasieskola, Ask Hällström från Spyken i Lund och Rebecka Mårtensson från Malmö Borgarskola. Hela laget träffades på Fysikcentrum i Göteborg och fick ett par dagars träning av ledarna Max Kesselberg, Bo Söderberg, Oskar Vallhagen och Adam Warnerbring innan det var dags att tävla. Direkt efter att varje deltävling avslutats skannades lösningarna in och e-postades till arrangören för central rättning, och sen återstod några dagars spänd väntan innan resultatet presenterades. Tävlingsuppgifterna och hela resultatlistan kommer att publiceras här: https://eupho.ee/eupho-2020/

Uttagningen av det svenska laget sker via Wallenbergs fysikpris och vi tackar varmt för det ekonomiska stödet från Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

Anne-Sofie Mårtensson, Wallenbergs fysikpris

Kommentarer inaktiverade.