Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg segrare i Wallenbergs fysikpris 2018

Ludvig Liljeberg, Alexandru Golic och Emil Ingelsten såg till att Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg tog hem förstaplatsen i årets skoltävling. Foto: El-Ouafi Alami. Tryck på bilden för att visa i större format

Hvitfeldtskagymnasiet i Göteborg tog hem förstaplatsen i årets skoltävling i Wallenbergs fysikpris. Skolans tre bästa elever, Alexandru Golic, Emil Ingelsten och Ludvig Liljenberg, fick tillsammans ihop imponerande 74 p av 90 möjliga. Tretusen kronor var, samt tiotusen kronor till skolans fysikinstitution blir belöningen. På andra plats kom Malmö Borgarskola och på tredje plats Minerva gymnasium i Umeå.

516 elever från sextiofem gymnasieskolor deltog i årets upplaga av Wallenbergs fysikpris. Tävlingen är både en tävling skolor emellan, och en uttagningstävling till en individuell final som avgörs senare i vår. De allra bästa individuella resultaten hade Teodor Bucht (Malmö Borgarskola), Adam Warnerbring (St Petri i Malmö), Samuel Andersson (Uddevalla gymnasieskola Östrabo), Alexandru Golic och David Hambraeus (Lugnetgymnasiet i Falun). Dessa fem inbjuds nu tillsammans med tretton andra elever till en ”fysikvecka” på Chalmers och Göteborgs universitet där föreläsningar och laborationer väntar. Precis som föregående år bjuder vi även in sex flickor från årskurs 2 som deltagit i uttagningstävlingen men inte nått ända upp till finalplatserna. Vi hoppas att de under veckan får inblick i vad fysikstudier på universitetsnivå innebär, och att de också blir peppade att satsa på ett nytt försök i Wallenbergs fysikpris nästa år.

Under fysikveckan ägnas en dag åt en experimentell delfinal. Den andra delen av finalen äger rum under den Nordisk-Baltiska fysikolympiaden i Tallinn i slutet av april, och då avgörs det vilka fem av finalisterna som får delta i årets internationella fysikolympiad, IPhO 2018 i Lissabon.

Namn på alla vinnande skolor, finalisterna och de inbjudna flickorna finner ni här, och årets sex tävlingsuppgifter finns här!

Ett stort grattis till finalister och vinnande skolor, och ett mycket varmt tack till alla som gör tävlingen möjlig: Inspirerande fysiklärare, tävlingskonstruktörerna (Gunnar Ohlén, Fredrik Olsson och Susanne Tegler), rättande lärare och då framför allt kvartetten som organiserar rättningsarbetet (Lars Fraenkel, Jim Lindholm och Lisbeth & Per-Uno Ekhom) samt inte minst finansiären Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

Anne-Sofie Mårtensson
Ordförande, Svenska fysikersamfundet

Kommentarer inaktiverade.