Melvin Storbacka segrare i Wallenbergs fysikpris 2023

Nöjda svenska finalisterna på väg hem efter den nordisk-baltiska olympiaden med sex medaljer.

När sjutton svenska gymnasister i söndags kom hem från Tallinn och den nordisk-baltiska fysikolympiaden (NBPhO) hade de med sig en fin medaljskörd: Ett silver och fem bronsmedaljer. Det var Melvin Storbacka från Norra Real i Stockholm som plockade hem silvret och därmed tog han även hand om förstapriset i årets upplaga av Wallenbergs fysikpris.

På plats två till fem kom i tur och ordning Mattias Bjerklöv och Alvin Palmgren (även dessa från Norra Real), Emil Ryd (UWC Red Cross Nordic i Dale, Norge) och Markus Farnebäck (Berzeliusskolan i Linköping). Förutom ära och penningpris väntar nu erbjudande om deltagande i det lag som ska representera Sverige vid sommarens internationella fysikolympiad, IPhO som arrangeras i Tokyo.

På NBPhO:s hemsida https://nbpho.ee/nbpho-2023/ finns information om tävlingsuppgifterna, lösningsförslag och samt resultatlista.

Vi tackar lagledaren Oskar Vallhagen och alla andra som på olika sätt medverkat under finalen. Dessutom tackar vi Skolverket och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond för generöst ekonomiskt stöd.

Anne-Sofie Mårtensson
Fysikersamfundet

Kommentarer inaktiverade.