Oliver Lindström vann silver på Fysikolympiaden

När den internationella fysikolympiaden, IPhO, avslutades i Tel Aviv idag fick Oliver Lindström från Minervagymnasiet i Umeå ta emot en silvermedalj, det bästa svenska resultatet sedan år 2000. Mattias Akke från Katedralskolan i Lund och Lennart Küssner från Uddevalla gymnasieskola fick varsin bronsmedalj. 

Det svenska laget, från vänster Oliver Lindström, Lennart Küssner , Markus Swift, Mattias Akke och Benjamin Verbeek, firar framgångarna med att leda allsång på IPhO-avslutningen: Hej, hej Monica! Foto: Max Kesselberg

Drygt 360 deltagare från nära 80 nationer deltog i årets fysikolympiad som arrangerades i Tel Aviv, Israel. Som vanligt gällde det att klara både teoretiska och experimentella uppgifter. I en av de teoretiska deluppgifterna skulle man analysera hur en slinky faller, i den andra ta reda på varför man ska röra om i grytan när man värmer soppa i en mikrovågsugn, och i den tredje bestämma hur effektiva ljudvågor är som “kylmedium”.

Den experimentella delen bestod av två experiment där det första behandlade optik medan man i det andra bland annat skulle hitta samband mellan metallers värme- och elektriska ledningsförmåga. Men det var svårt att hinna med allt som skulle göras: Totalsegraren på olympiaden, Xiangkai Sun från Kina, fick nöja sig med att plocka hem 43,5 av 50 möjliga poäng.

I år blev det ett rekordfint svenskt resultat där alla de fem svenska deltagarna fick utmärkelser: Förutom medaljerna till Oliver Lindström, Mattias Akke och Lennart Küssner fick Benjamin Verbeek från Rosendalsgymnasiet i Uppsala och Markus Swift från Pro Civitas i Malmö varsitt hedersomnämnande. De fem har kvalificerat sig till olympiaden genom deltagande i Wallenbergs fysikpris, Fysikersamfundets tävling som årligen lockar ungefär 400 svenska gymnasister.

Ett stort grattis till det svenska laget, och ett stort tack till alla som gjort deltagandet möjligt: Gymnasielärare, organisatörer av uttagningstävling och träningsläger, Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond samt Skolverket.

Tel Aviv 14 juli 2019

Max Kesselberg, Bosse Söderberg och Anne-Sofie Mårtensson

Lagledare

Kommentarer inaktiverade.