Svenskt medaljregn på Nordisk-baltiska fysikolympiaden

Årets finalister på plats i Tallinn för att tävla i den nordisk-baltiska fysikolympiaden.

Guld till Isak Fleig från Minerva gymnasium i Umeå, silver till Erik Bryland från Polhemskolan i Lund, Oskar Brännholm från Björknäsgymnasiet i Boden och David Mörtberg från Rosendalsgymnasiet i Uppsala samt brons till Alve Lindell från Spyken i Lund och Demian von Below från Rosendalsgymnasiet. Det svenska laget samlade på sig en rejäl medaljhög när den nordisk-baltiska fysikolympiaden, NBPhO, arrangerades i Tallinn i helgen.

Stort grattis till Oskar Brännholm från Björknäsgymnasiet i Boden, segrare i årets upplaga av
Wallenbergs fysikpris!

Under tvådagarstävlingen fick de svenska finalisterna i Wallenbergs fysikpris möta gymnasister från inte bara Estland, Finland och Lettland utan även mer långväga gäster från Saudiarabien, Serbien, Rumänien och Vietnam. Både experimentella och teoretiska problem ingick, och det allra bästa resultatet fick rumänske David Constantinescu. På olympiadens hemsida, https://nbpho.ee/, finns en fullständig resultatlista samt tävlingsuppgifterna och lösningsförslag till dessa.

Resultatet på olympiaden slås samman med poängen på den experimentella deltävlingen i Göteborg och totalpoängen avgör placeringen i Wallenbergs fysikpris. Här segrade Oskar Brännholm med David Mörtberg på andra plats. Nu väntar pengapriser och den europeiska fysikolympiaden i Ljubljana på vinnarna.

Vi tackar Skolverket och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond för ekonomiskt stöd.

Oskar Vallhagen och Adam Warnerbring, lagledare under NBPhO

PlaceringNamnPoäng
1Oskar Brännholm38.2
2David Mörtberg36.5
3Isak Fleig36.3
4Erik Bryland34.65
5Joel Westerling32.9
6Demian von Below29.8
6Alve Lindell29.8
8Oskar Albinsson28.5
9Anna Nauclér25.6
10Carl Stenblom24.9

Kommentarer inaktiverade.