Tre svenska bronsmedaljer på EuPhO

De svenska deltagarna i EuPhO 2019 i Riga, från vänster: Oliver Lindström (Umeå), Markus Swift (Höllviken), Gustaf Forsberg (Robertsfors) och Gustaf Sundmark (Saltsjöbaden)

När årets europeiska fysikolympiad (EuPhO), den tredje i ordningen, arrangerades i Riga i månadsskiftet maj – juni deltog hela 35 länder, en rejäl ökning jämfört med åren innan. Men det var minsann inte bara europeiska lag som deltog i den mycket välorganiserade tävlingen; Årets olympiad lockade lag från såväl Afrika som Asien och Sydamerika, däribland Egypten, Brasilien och Vietnam. 

Även om det här, precis som på den internationella fysikolympiaden, gäller att kunna behärska både experiment och teori så är uppgifterna betydligt mer öppna i den europeiska tävlingen. I år skulle deltagarna till exempel kunna bestämma brytningsindex för radiovågor i luft och vatten med hjälp av rör och en sändare och en mottagare, och i en av teoriuppgifterna gällde det att avgöra med vilken fart vattnet sprutar ut ur en trädgårdsslang utifrån en ögonblicksbild, se figur.

Speciellt den experimentella uppgiften beredde deltagarna betydande svårigheter vilket avspeglade sig i låga resultatpoäng totalt sett. Gränsen för att få guldmedalj låg på 27 poäng av 50 möjliga! Totalsegrare blev Jonas Dujava från Slovakien.

En ögonblicksbild av vatten som sprutat ut med konstant fart (utgångsvinkel 0 – 45°). Hur hög var farten?

Alla de svenska deltagarna blev uppmärksammade under prisutdelningen: Gustaf Sundmark (Saltsjöbaden) fick ett hedersomnämnande, medan Gustaf Forsberg (Minervagymnasiet i Umeå), Oliver Lindström (också Minervagymnasiet i Umeå). och Markus Swift (Pro Civitas i Malmö), fick varsin bronsmedalj.

Nästa år arrangeras EuPhO i Bukarest, och precis som i år gäller det att nå en topplacering i uttagningstävlingen till Wallenbergs fysikpris för att komma med i det svenska laget.

Max Kesselberg och Anne-Sofie Mårtensson

Lagledare under EuPhO


Kommentarer inaktiverade.