Bronsmedalj till Adam Warnerbring på Fysikolympiaden

Till vänster syns Adam Warnerbring, årskurs 2, S:t Petri skola, Malmö som fick en bronsmedalj på Fysikolympiaden, och till höger Lukas Finnveden, årskurs 3, Södra Latin, Stockholm, som fick ett hedersomnämnande.

Den internationella fysikolympiaden för gymnasister “48th International Olympiad in Physics”, (IPhO2017) som i år arrangerades i Yogyakarta, Indonesien, blev en framgång för de svenska deltagarna. Adam Warnerbring fick med sig en bronsmedalj hem, och Lukas Finnveden fick ett hedersomnämnande. Totalt deltog hela 397 gymnasister från 85 länder.

Tävlingen genomförs individuellt med två tävlingsmoment, ett experimentellt och ett teoretiskt. Bland årets tävlingsuppgifter fanns några med lokal koppling; Deltagarna fick bland annat experimentellt testa en magnetisk fälla av parallella dipoler, med tillämpning som sensor för jordbävningar och vulkanutbrott, och de fick också räkna på olika aspekter av jordbävningar, vulkanutbrott och tsunamier, baserat på data från utbrott i Indonesien på 2000-talet. Mer information om olympiaden finns här: http://ipho.org/

De svenska deltagarna efter prisutdelningen i Yogyakarta Indonesien. Från vänster Arvid Steen, Polhemsskolan, Lund, Lucas Unnerfelt, Hvitfeldtska gymnasiet, Göteborg, David Hambraeus, Lugnetgymnasiet, Falun, Adam Warnerbring, S:t Petri skola, Malmö (brons) och Lukas Finnveden, Södra Latin, Stockholm (hedersomnämnande)

Ett stort grattis till det svenska laget, och ett mycket varmt tack till alla som gjort deltagandet möjligt: Ledarna under olympiaden (Bo Söderberg, Max Kesselberg och Andreas Sundström), organisatörerna av den svenska uttagningstävlingen Wallenbergs Fysikpris, alla på fysikinstitutionerna vid Chalmers och Göteborgs universitet som hjälp till med träningsläger, samt Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond & Skolverket som finansierar olympiaddeltagandet.

Svenska fysikersamfundet/Anne-Sofie Mårtensson

Kommentarer inaktiverade.