Fysikolympiaden 2018: Svensk bronstriplett!

När den 49:e internationella fysikolympiaden, IPhO, avslutades i helgen blev det med ett svenskt medaljregn: David Hambraeus från Lugnetgymnasiet i Falun, Oliver Lindström från Minerva gymnasium i Umeå och Adam Warnerbring från S:t Petri skola i Malmö fick alla med sig en bronsmedalj hem.

Maskoten Sven omgiven av de svenska bronsmedaljörerna, från vänster: Oliver Lindström, Adam Warnerbring och David Hambraeus.

Hela 396 tävlande från 86 nationer deltog i årets fysikolympiad som hölls i Lissabon. Segrade gjorde Yang Tianhua från Kina som hade högst poäng på såväl experimentdelen som teoridelen. Den fullständiga resultatlistan publiceras på http://ipho2018.pt.

I en av olympiadens två experimentella uppgifter skulle man studera elasticiteten hos en polymer. Man hängde upp en tråd och mätte dess tjocklek med hjälp av diffraktionsmönstret från en laserpenna. Därpå undersökte man elasticitetsegenskaperna genom att mäta töjningen när tråden belastades. En extra svårighet var att materialet utöver vanlig Hookesk töjning även uppvisade en dissipativ omstrukturering, där fibrerna glider längs varandra.

I en av de tre teoriuppgifterna gavs en detektorsignal (GW150914) från LIGO-detektorn som visade på gravitationsvågor. Den antas komma från ett system av två svarta hål som roterar kring varandra, och enligt Einsteins allmänna relativitetsteori tappar systemet då energi som avges i form av gravitationsstrålning. Uppgiften var att dra slutsatser om systemets egenskaper från detektorsignalen.

Ett stort grattis till det svenska laget, och ett stort tack till alla som gjort deltagandet möjligt: Gymnasielärare, organisatörer av uttagningstävling och träningsläger, Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond samt Skolverket.

Max Kesselberg och Bosse Söderberg
Svenska ledare under IPhO

Kommentarer inaktiverade.