Wallenbergs fysikpris 2020: Första pris och guld till Lennart Küssner

Andra delen av årets upplaga av Wallenbergs fysikpris avgjordes i helgen genom att alla de svenska finalisterna deltog i den nordisk-baltiska fysikolympiaden, NBPhO. Där plockade Lennart Küssner från Uddevalla gymnasieskola hem en guldmedalj och därmed även vinsten i Wallenbergs fysikpris. Fredrik Ekholm (Danderyds gymnasium) fick silver, och Gustav Kalander (Kitas gymnasium i Göteborg) och och Viktor Lundqvist (Norra Real i Stockholm) fick brons på NBPhO. Oskar Ciardi från Ängelholms gymnasieskola tog hem fjärde priset i Wallenbergs fysikpris.

I coronapandemins spår blev det en annorlunda andra etapp av Wallenbergs fysikpris: Istället för två tävlingsdagar på plats i Tallinn fick de tävlande flytta ut på nätet och videoövervakade, hemma vid skrivbordet, försöka lösa tävlingsuppgifterna under fem intensiva timmar. Det gällde bland annat att kunna uppskatta en drönares maximala flyghöjd, studera en icke-linjär diod, och undersöka med hur många procent vattnets ångtryck ökar om atmosfärens temperatur ökar. Dessutom ingick en experimentell uppgift: Att med hjälp av en app (Physics Toolbox) i mobilen studera hur resonansfrekvensen varierar beroende på volymen vatten när du blåser i en flaska.

Tävlingen rönte stort internationellt intresse, och NBPhO öppnade för gästlag så i år fanns det med deltagare från totalt tolv nationer, bland annat Brasilien och Saudiarabien! Alla tävlingsuppgifterna och resultatlistan finns nu uppe på https://nbpho.ee/nbpho2020/.

Slutresultatet i Wallenbergs fysikpris (med plats 11 i bokstavsordning):
1 Lennart Küssner, Uddevalla gymnasieskola

2 Fredrik Ekholm, Danderyds gymnasium

3 Gustav Kalander, Kitas gymnasium i Göteborg

4 Oskar Ciardi, Ängelholms gymnasieskola

5 Viktor Lundqvist, Norra Real i Stockholm

6 Ask Hällström, Spyken i Lund

7 Ivar Källström, Danderyds gymnasium

8 Gustaf Forsberg, Minerva gymnasium i Umeå

9 Hanna Zhang, Södra Latin i Stockholm

10 Nils Thorin, Norra Real i Stockholm

11 Liam Antonsson, Uddevalla gymnasieskola

11 Hugo Bäckman, Skvaderns gymnasieskola Sundsvall

11 Emil Grunning, Nils Ericsongymnasiet, Trollhättan

11 Rebecka Mårtensson, Malmö Borgasskola

11 Leonid Pototskiy, Kitas gymnasium i Göteborg

11 Lovisa Strange, Europaskolan i Strängnäs

11 Oskar Wendt, ProCivitas i Helsingborg

Johan Runeson och Adam Warnerbring, lagledare under NBPhO

Kommentarer inaktiverade.