Wallenbergs fysikpris: S:t Petri i Malmö och Polhemsskolan i Lund på delad första plats

I helgen rättades uttagningstävlingen till Wallenbergs fysikpris och 18 finalister plockades ut. Allra bäst resultat fick Adam Warnerbring från S:t Petri i Malmö med 25 poäng av 30 möjliga. Namn på alla finalisterna finns under länken Wallenbergs fysikpris i vänsterkolumnen.

Men uttagningstävlingen till Wallenbergs fysikpris är också en skoltävling där poängen för de tre elever på varje skola som har bäst resultat slås samman. I skoltävlingen delas priser ut både till skolans fysikinstitution och till skollaget, det vill säga de elever som bidrog till skolans poängsumma. Det blev dubbelt skånskt på förstaplatsen i år: Stort grattis till S:t Petri i Malmö och Polhemsskolan i Lund.

Vinnare i skoltävlingen blev:

1S:t PetriMalmö51p
1PolhemsskolanLund51p
3KatedralskolanLund46p
3Malmö BorgarskolaMalmö46p
5Södra LatinStockholm44p
5SpykenLund44p
7MinervaskolanUmeå42p
8Danderyds gymnasiumDanderyd41p
8Åva gymnasiumTäby41p
10Erik DahlbergsgymnasiumJönköping39p

468 elever från 65 gymnasieskolor deltog i årets tävling. På bilden syns de lärare som genomförde rättningen av de inskickade lösningarna, däribland Jim Lindholm, Peder Adamsson, Gunnar Ohlén, Susanne Tegler och Fredrik Olsson som konstruerat uppgifterna.

Fysikersamfundet riktar ett varmt tack till alla som på olika sätt arbetat med tävlingen och gjort den möjlig!  Ett särskilt tack till Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond vars generösa stöd nu tryggar tävlingen i ytterligare fem år.

Anne-Sofie Mårtensson
Fysikersamfundets ordförande

Kommentarer inaktiverade.