Medaljregn över Wallenbergsfinalisterna på Nordisk-baltiska fysikolympiaden

David Wärn, Lucas Unnerfelt och Adam Warnerbring plockade hem varsitt silver när den nordisk-baltiska fysikolympiaden i Tallinn för andra året i rad utgjorde en del av finaltävlingen för finalisterna i Wallenbergs fysikpris. Dessutom blev det bronsplats för Arvid Lunnemark, Björn Magnusson, Lukas Finnveden, Axel Lokrantz och Arvid Steen, vilket betydde att 8 av de 24 översta platserna gick till svenskar.

64 gymnasister, ungefär lika många från vardera Estland, Finland, Lettland och Sverige, deltog i årets upplaga av Nordic Baltic Physics Olympiad, NBPhO (tidigare kallad Estonian-Finnish Olympiad in Physics). Under två dagar fick de tävlande kämpa med krävande teoretiska och experimentella uppgifter, t ex lista ut innehållet i en svart låda och uppskatta hur långt bort från oss en viss gravitationsvågskälla kan befinna sig om det ska vara möjligt att detektera vågorna från den. En kort film från olympiaden visas här:  https://youtu.be/–nOP4u0xnk

 Finalisternas fina resultat är förstås i första hand deras egen förtjänst, men kan också tillskrivas den veckolånga intensivkurs i fysik som numera genomförs med fysikinstitutionerna vid Chalmers och Göteborgs universitet som värdar. Stort tack till alla som medverkar i denna på olika sätt, och särskilt till Jonathan Weidow och Christian Karlsson som håller i trådarna!

 Poängen som finalisterna plockade med sig i NBPhO har nu lagts ihop med de poäng som finalisterna fick i en experimentell deltävling under Göteborgsveckan. Vi gratulerar alla pristagarna med totalsegraren David Wärn från Danderyds gymnasium i spetsen. I sommar väntar mera träning och internationella fysikolympiaden i Yogyakarta i Indonesien för de fem som blev utsedda att representera Sverige där: Lucas Unnerfelt, Adam Warnerbring, Lukas Finnveden, David Hambraeus och Axel Lokrantz.

David Wärn, Björn Magnusson och Arvid Lunnemark åker till matematikolympiaden i Rio de Janeiro, och Hannes Nilsson åker till biologiolympiaden i Coventry. Lycka till allihop!

Anne-Sofie Mårtensson och Johan Runeson, lagledare under NBPhO

Resultatlista, Wallenbergs fysikpris 2017:

1David Wärn Danderyds gymnasium Danderyd
2Lucas Unnerfelt Hvitfeldtska gymnasiet Göteborg
3Adam Warnerbring S:t Petri skola Malmö
4Björn Magnusson Katedralskolan Lund
5Arvid Lunnemark Malmö Borgarskola Malmö
6Lukas Finnveden Södra Latins gymnasium Stockholm
7David Hambraeus Lugnetgymnasiet Falun
8Axel Lokrantz Polhemskolan Lund
9Arvid Steen Polhemskolan Lund
10Oliver Lindström Minervaskolan Umeå
11Ola Carlsson Gymnasieskolan Spyken Lund
11Edvin Jakobsson Minervaskolan Umeå
11Gustav Lidberg Lugnetgymnasiet Falun
11Arvid Linder Nyköpings Enskilda Gymnasium Nyköping
11Hannes Nilsson Gymnasieskolan Spyken Lund
11Axel Svenningsson Katedralskolan Lund
11Johan Zanichelli S:t Petri skola Malmö

Kommentarer inaktiverade.