Silver till svenskt EUSO-lag i Köpenhamn

Bildtext: Årets svenska EUSO-deltagare på plats i Köpenhamn. Stående från vänster: Henrik Vester, Björn Diemer, Linus Persson och Mustafa Al-Assadi. Sittande från vänster: Andy Fang och Lucas Johnsson
Foto: Suheyla Demir

Det ena svenska laget, bestående av Björn Diemer från Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping, Linus Persson från Söderslättsgymnasiet i Trelleborg och Henrik Vester från Eklidens skola i Nacka, knep en silvermedalj när European Union Science Olympiad (EUSO) arrangerades i Köpenhamn den 7 – 14 maj i år. EUSO är en tävling för ungdomar upp till sjutton år där tremannalag får lösa experimentella naturvetenskapliga problem. De danska arrangörerna lät bland annat de tävlande få analysera grönländsk glaciäris och bedöma hur bra olika hoppkräftor fungerar som foder i fiskodlingar.

I år var det hela 24 länder som deltog, alla utom Danmark med två lag vardera. Värdnationen hade med fyra lag som på hemmaplan kunde njuta av det internationella deltagandet. Totalsegrare blev ett lag från Ungern, medan Estland, Kroatien, Tyskland och Tjeckien bärgade hem de övriga guldmedaljerna.

Mer information om olympiaden finns här: http://euso.eu & här: http://euso2017.dk

Sugen på att delta nästa år, då det är Slovenien som arrangerar olympiaden? Den svenska uttagningstävlingen, som är öppen för elever i nian och för gymnasiets förstaårselever, organiseras av Svenska EUSO, en paraplyorganisation där förutom Fysikersamfundet även Biologilärarnas förening, Kemisamfundet och de tre nationella resurscentrumen för de naturvetenskapliga ämnena ingår. Information om uttagningstävlingen, som äger rum i november, hittar du här: http://euso.se .

Anne-Sofie Mårtensson, ordförande i Svenska EUSO

Kommentarer inaktiverade.