Unga Fysikers Världstävling (IYPT) – Fysikforskning redan på gymnasiet

Det börjar som ett gymnasiearbete, det slutar på VM!

Är du gymnasielev och intresserad av att få gräva djupare i fysik än enskilda laborationer tillåter? Kanske funderar du över vad du skulle kunna göra som gymnasiearbete inom fysik. Helst vill man ha något som tillåter en att få vara med att upptäcka ny spännande fysik men samtidigt ska det helst gå att göra på ens skola. Går de två verkligen att förena?

International Young Physicists’ Tournament (IYPT), också känt som Unga Fysikers Världstävling är svaret på den här utmaningen. Varje år identifierar fysiker världen över 17 projekt där det saknas slutgiltigt svar på forskningsproblemet, allt från termiska linser till akustisk levitation (se http://iypt.org/images/9/9d/problems2019_signed.pdf för årets lista på projekt). Som elev arbetar du med ett av dessa, och blir då del av en forskningsgrupp som finns över hela landet där forskare, fysiker och gymnasieelever tillsammans, genom experimentellt och teoretiskt arbete, försöker lösa problemen.

Fördelen med IYPT som gymnasiearbete (även om man självklart är välkommen redan under tidigare årskurser) är att det finns stora möjligheter att få externt stöd och hjälp att knyta ihop sitt eget arbete med aktiv forskning, och på allvar få testa på vad det innebär att arbeta med fysik.

Mot slutet av året bjuds de 14 elever som tagit sina projekt längst ner till Lunds universitet för den nationella finalen där de presenterar sina projekt för en expertpanel. De fem ungdomar som presterar bäst får äran att bli den svenska gruppens representanter, och får ta med sig den svenska forskningsproduktionen till den internationella tävlingen och visa upp den för övriga världen.

För många av våra elever är IYPT inte bara höjdpunkten på gymnasietiden, utan också startpunkten för deras fysikresa, och alumner finns idag som forskare på bland annat Oxford och Cern, men också Karolinska institutet och Yale.

Är du redo att anta utmaningen?

Mer information finns på www.iypt.seeller fås genom att kontakta iyptsweden@gmail.com.

Är du lärare? Missa inte chansen för dina elever att göra spännande gymnasiearbeten inom fysik. Hör av dig till oss så hjälper vi er skola igång.

Jakob Lavröd
Forskningsansvarig IYPT Sweden

Kommentarer inaktiverade.