Den svenska lagringsringen CRYRING får nytt liv!

cryring

Prof. Thomas Stöhlker, ansvarig för Atomfysik vid GSI/FAIR visar den återuppbyggda lagringsringen CRYRING (diameter omkring 18 meter och med en och med en omkrets av ca 54 meter) i september 2016.

FAIR ( Facility for Antiproton and Ion Research) är en storskalig, internationell accelerator-anläggning för forskning med antiprotoner och joner som är under uppbyggnad i Darmstadt i Tyskland. Omkring 50 länder deltar i projektet, även om Tyskland finansierar lejonparten.

Syftet med satsningen är att studera fundamentala aspekter av materien och hur den har utvecklats
från universums begynnelse till idag. En viktig aspekt är att exotiska former av materia kommer att kunna utforskas: atomkärnor av betydelse för kärnsyntesen som aldrig tidigare varit tillgängliga på jorden, plasma vid tryck som motsvarar det man finner i det inre av jätte-planeterna, antimateria i form av strålar av antiprotoner. etc. Nyckeln till detta är jonstrålar med fantastisk intensitet och energi, kombinerat med system för lagring och kylning.

Sverige är är bland de tio länder som bidrar mest till projektet och en väsentlig del av vårt bidrag kommer i form av lagringsringen CRYRING. Den är utvecklad i Sverige och var i många år placerad vid Stockholms Universitet, men har nu  återuppbyggts vid FAIR. CRYRING  kan lagra, kyla och de-accelerera tunga, högt laddade joner och kommer att vara en av de första faciliteterna  vid FAIR som öppnar för experiment. Också joner av kortlivade isotoper kan lagras och studeras, och man planerar även att använda CRYRING för antiprotoner.

Eva Lindroth
Styrelseledamot Svenska Fysikersamfundet

Kommentarer inaktiverade.