EuPhO 2021: Brons till Leo från Lund

Bildtext:  Svenska tävlande och ledare på EuPhO under en avkopplande båttur i Göteborgs skärgård, från vänster: Max Kesselberg, Petter Johansson, Oskar Vallhagen, Leo Küchen, Julia Järlebark, Adam Warnerbring, Liam Antonsson, Ask Hällström och Debdut Sengupta.
Foto: Andréas Sundström.

Tre svenskar fick kliva upp på den virtuella prispallen när den europeiska fysikolympiaden, EuPhO, avgjordes i helgen: Leo Küchen från Katedralskolan i Lund fick en bronsmedalj medan Liam Antonsson från Uddevalla gymnasieskola och Debdut Sengupta från Viktor Rydbergs gymnasium Stockholm fick varsitt hedersomnämnande.

Även i år tvingade Coronapandemin den europeiska fysikolympiaden, EuPhO, att ställa om till nät-tävling, men organiserad så att de länder som kunde uppmanades att samla sina lag nationsvis. För Sveriges del var det Fysikcentrum i Göteborg som stod värd under tränings- och tävlingsdagarna. Samtidigt som olympiaden flyttat ut på nätet har den också öppnats för lag utanför Europa, och i årets tävling deltog 46 länder och nästan 220 gymnasister utspridda från Bolivia i väster, via Island och Indien, till Singapore i öster. Olympiaden innehåller två tävlingsdagar, en med tre teoriuppgifter och en med två experimentella uppgifter, de senare dock i simuleringsform nu under pandemin.

Som vanligt var tävlingsuppgifterna mycket tuffa med åtföljande låga gränser för hedersomnämnande och medaljer. Desto mer imponerande att totalsegraren, Vlad Stefan Oros från Rumänien, plockade ihop hela 41 av möjliga 50 poäng. Tävlingsuppgifter och resultatlista är publicerade på olympiadens hemsida: https://eupho.ee/eupho-2021/ . Stort grattis till svenska Leo Küchen, Liam Antonsson, och och Debdut Sengupta som tog sig in på pristagarlistan i den hårda konkurrensen!

Uttagningen av det svenska laget sker via Wallenbergs fysikpris och vi tackar varmt för det ekonomiska stödet från Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

Anne-Sofie Mårtensson, Wallenbergs fysikpris

Kommentarer inaktiverade.