Händer i Göteborg: Fysikvecka!

Foto: Adam Arvidsson

I förra veckan bjöd fysikinstitutionerna på Chalmers och Göteborgs universitet på årets Fysikvecka i Wallenbergs fysikpris. Tjugotvå gymnasister från hela landet fick (bland annat) lära sig om fysikens grunder från mekanik till elektromagnetism, träna på experimentell problemlösning, lyssna på populärföredrag om partikelfysik, supraledning och grafen, samt besöka MC2:s renrum, Onsala rymdobservatorium och Universeums hajar.

På torsdagen var det dags för experimentell tävling. De tidigare olympiaddeltagarna Andréas Sundström, Julia Järlebark, Oskar Vallhagen, Lucas Unnerfelt och Adam Warnerbring hade tagit fram tre kluriga problem: Bestäm ett värde på Boltzmanns konstant genom att mäta hur koldioxid diffunderar genom ett membran, bestäm hur bromskraften från en magnetbroms beror på avståndet från magneten och bestäm hur stor energi som åtgår för att smälta en chokladkaka. Av det sistnämnda finns det fortfarande tydliga doftspår!

Fredagens avslutning blev pricken över i:et: Kvävekyld drottningglass och fysikaliska lekar i nya FysikLek tillsammans med P-O Nilsson!

Fysikveckan utgör första delen av finalen i årets upplaga av Wallenbergs fysikpris, den andra delen består av deltagande i den Nordisk-baltiska fysikolympiaden i slutet av april.
Stort tack till alla som på olika sätt medverkar under veckan, samt till Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond för generöst ekonomiskt stöd.

Anne-Sofie Mårtensson
Fysikersamfundet

Kommentarer inaktiverade.