Svenska bronsmedaljer i Romanian Masters in Physics!

Oliver Lindström från Minerva gymnasium i Umeå och Adam Warnerbring från S:t Petri skola i Malmö fick med sig varsin bronsmedalj hem när Rumänien bjöd på ett öppet fysikmästerskap i helgen.

Svenska laget som tävlade i Bukarest, från vänster: Adam Warnerbring, Arvid Steen och Oliver Lindström

Tävlingen var upplagd som en fysikolympiad med både teoretiska och experimentella uppgifter, och lockade deltagare från, förutom Rumänien och Sverige, även Serbien, Bulgarien, Ryssland och Bosnien-Hercegovina.

– Trevliga människor, men svåra uppgifter, sammanfattade Arvid Steen från Polhemskolan i Lund, som var den tredje eleven i det svenska laget. I teoridelen gällde det bland annat att kunna lösa paradoxer som uppstår när man byter referenssystem, och att uppskatta energiflödet som nådde jorden genom de gravitationsvågor som uppmärksammas i årets Nobelpris i fysik. I den experimentella uppgiften skulle sockerkoncentrationen i en lösning bestämmas genom undersöka hur mycket lösningen vred polarisationsplanet för en passerande laserstråle.

– Mycket trevlig stämning! Vi blev väldigt väl omhändertagna av elever på värdskolan, Tudor Vianu, tyckte Adam, och Oliver höll med:

– Det har verkligen varit kul och intressant att möta ungdomar från den här delen av Europa, och att vara här och se alla kontrasterna. Och själva tävlingsuppgifterna var riktiga utmaningar!

Svenska laget utgjordes av elever från årskurs 1 och 2 som tog sig till final i Wallenbergs fysikpris i våras. Vi har redan fått en inbjudan att komma tillbaka till Rumänien nästa år, så här finns ytterligare en anledning för årets elever i årskurs 1 och 2 att vara med i Wallenbergs fysikpris i januari!

Max Kesselberg och Anne-Sofie Mårtensson
Svenska ledare

Kommentarer inaktiverade.