Wallenbergs fysikpris 2024: Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping vann skoltävlingen

Bildtext: Vinnande skollaget 2024 på plats i Erik Dahlbergsgymnasiets fysiklab, från vänster Axel Eklund, Lucas Johansson och Leopold Grinnemo. Foto: Pär Alderhammar

Vi gratulerar Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping som vann årets skoltävling i Wallenbergs fysikpris. Det vinnande laget bestod av Leopold Grinnemo, Lucas Johansson och Axel Eklund som tillsammans plockade ihop imponerande 80 av 90 möjliga poäng. På delad andraplats kom Europaskolan i Strängnäs och Södra Latins gymnasium med 79 poäng var.

Wallenbergs fysikpris, Svenska fysikersamfundets tävling för gymnasister, utgör uttagningstävling till fysikolympiaderna och består av sex teoretiska uppgifter som löses individuellt på de skolor där eleverna går. Men samtidigt adderas resultaten från de tre bästa eleverna på varje skola för att avgöra vilka skolor som placerar sig bäst, och i år var det alltså Erik Dahlbergsgymnasiet som knep första platsen och får ta emot penningpris till både skolans fysikinstitution och till lagmedlemmarna. Hela listan på de elva skolor som belönas med priser finns här: http://www.fysikersamfundet.se/wallenbergs-fysikpris/

I länken finns också årets tävlingsuppgifter inklusive lösningar, samt en lista på de arton elever som nu erbjuds gå vidare till finalen som består av en tränings- och tävlingsvecka i Göteborg samt ett deltagande i den nordisk-baltiska olympiaden. För de fem som placerar sig bäst i tävlingen väntar den europeiska fysikolympiaden som i år arrangerar i Kutaisi i Georgien.

Vi tackar till Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond som finansierar uttagningstävlingen och tillsammans med Skolverket gör det möjligt för oss att delta i olympiaderna.