Wallenbergs fysikpris: Stort grattis till Polhem i Lund, segrare i skoltävlingen 2022

Polhemskolan i Lund kom på första plats i årets skoltävling och fick även med hela fyra elever till den individuella finalen. Från vänster: Nina Eklund, Erik Bryland, Jonas Gehrmann och Emil Scharin. Fotograf: Hans Jakobsson

Fysikersamfundets tävling för gymnasieelever, Wallenbergs fysikpris, rättades i helgen och det blev Polhemskolan i Lund, Rosendalsgymnasiet i Uppsala och Kungsholmens gymnasium i Stockholm som knep de tre pallplatserna i skoltävlingen.

Från årets segrare Polhemskolan kommer även fyra av de arton finalisterna i den individuella
tävlingen: Erik Bryland, Nina Eklund, Jonas Gehrmann och Emil Scharin.

Det är kul att försöka lösa klurigare problem, säger Erik som tog sig till finalen i Wallenbergs fysikpris redan förra året. I år har jag förberett mig extra mycket genom att lösa väldigt många gamla tävlingsuppgifter.
66 gymnasieskolor och 373 elever deltog i årets uttagningstävling, och många klarade uppgifterna fint, det behövdes hela 21 av möjliga 30 poäng för att ta sig till final. Allra bäst resultat fick Erik Bryland tillsammans med David Mörtberg från Rosendalsgymnasiet i Uppsala, 29 poäng.

Nu väntar en “fysikvecka” arrangerad av Fysikcentrum Göteborg på finalisterna med inspiration, träning och en första experimentell finaltävling. Inbjudan till denna kommer under vecka 7. Därefter följer tre fysikolympiader: Den nordisk-baltiska fysikolympiaden i slutet av april (som inkluderar den avslutande delen av finalen i Wallenbergs fysikpris), den europeiska fysikolympiaden i slutet av maj och den internationella fysikolympiaden, IPhO, i mitten av juli. Vid de två sistnämnda är det fem av finalister som får representera Sverige.

Vi tackar varmt Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond som finansierar
uttagningstävlingen och tillsammans med Skolverket gör det möjligt för oss att delta i

7Södra Latins gymnasium, Stockholm56p
8Minerva gymnasium, Umeå55p