Försmak inför fotbolls-VM? Svenskt silver i Ryssland!

Hela svenska laget på plats i Dolgoprudny. Från vänster: Adam Warnerbring, David Hambraeus, Teodor Bucht, Björn Magnusson och Samuel Andersson. Foto Max Kesselberg.

Adam Warnerbring från S:t Petri i Malmö och Björn Magnusson från Katedralskolan i Lund kom på silverplats när Europeiska fysikolympiaden (EuPhO) avgjordes i Dolgoprudny utanför Moskva i början av juni. Dessutom fick David Hambreus från Lugnetgymnasiet i Falun en bronsmedalj och Teodor Bucht från Malmö Borgarskola ett hedersomnämnande i den mycket tuffa konkurrensen.

Det här var andra gången som en särskild europeisk fysikolympiad arrangerades och tävlingen har redan hunnit växa till sig ordentligt: 23 deltagande länder och 115 tävlande deltog i årets olympiad. Precis som på Internationella fysikolympiaden (IPhO) gäller det att lösa experimentella uppgifter under en tävlingsdag, och teoretiska under en annan. De tävlande skulle bland annat undersöka diffusion via kanaler i ett aluminiumoxidmembran och beräkna hur stor strömmen genom en termiskt isolerad spole behöver vara för att vattnet i ett inneslutet provrör ska börja koka.

Svårighetsnivån var hög; totalsegraren Richard Luhtaru från Estland, nådde upp till 31,1 poäng av 50 möjliga! Mer information om EuPhO inklusive tävlingsuppgifter och resultatlista finns här: http://eupho2018.mipt.ru

Nästa års EuPhO arrangeras i Riga i Lettland, och det är då, precis som i år, de fem elever som placerar sig bäst i uttagningstävlingen till Wallenbergs fysikpris som erbjuds att representera Sverige.

Stort grattis till de fina placeringarna och ett stort och varmt tack till alla som hjälpt till på vägen: Fysiklärare, organisatörer och finansiärer av Wallenbergs fysikpris, samt fysikinstitutionerna vid Chalmers och Göteborgs universitet som arrangerar träningen under Fysikveckan.

Anne-Sofie Mårtensson och Max Kesselberg, lagledare under EuPhO

Kommentarer inaktiverade.