Gott nytt år – det periodiska systemets år – med ny styrelse för Fysikersamfundet!

Förenta Nationerna har utsett år 2019 till det periodiska systemets år med anledning av att det nu är 150 år sedan Dmitrij Mendelejev tog fram den första varianten av detta schema. Svenska fysikersamfundet kommer att uppmärksamma året på olika sätt, bland annat har vi stött den nominering som Sune Svanberg gjort för att få den gamla fysikinstitutionen vid Lunds universitet att bli utnämnd till ett europeiskt fysikhistoriskt minnesmärke. Det var i dessa lokaler som Janne Rydberg tog fram formeln för atomspektra (med konstanten som idag bär hans namn). Vi kan hoppas på en invigningsceremoni under 2019!

Redan nu har Kemilärarnas resurscentrum här samlat material som kan vara användbart för undervisning och andra pedagogiska aktiviteter med anledning av jubileumsåret.

Men nyåret för också med sig en riktigt spektakulär händelse: På nyårsdagen passerar rymdsonden New Horizons förbi Ultima Thule i Kuiperbältet, nedräkningen kan följas här. Aldrig tidigare har en så avlägsen himlakropp fått en påhälsning av ett människobyggt föremål.

Och så innebär det nya året att Fysikersamfundet får en ny styrelse med Jonathan Weidow som ordförande. Den gamla styrelsen tackar för sig och önskar den nya lycka till!

Anne-Sofie Mårtensson,
ordförande i Fysikersamfundet t o m 18 12 31.

Kommentarer inaktiverade.