Katedralskolan i Lund tog första platsen i lagtävlingen

Årets segrande skollag, från vänster: Leo Küchen, Erik Thylefors och Axel Bergengren

Trots coronarestriktionerna kunde årets upplaga av Wallenbergs fysikpris arrangeras nästan som vanligt den 28 januari. Elever på plats, eller på distans, på 46 gymnasieskolor runt om i landet fick under fem timmar fundera över lysdioder, 5G-fotoner, neutroner på ESS och mycket annat.

När alla inskickade lösningar rättats var det Katedralskolan i Lund som klev högst upp på prispallen som segrande skola i. Bästa poängplockare på skolan var Leo Küchen, Axel Bergengren och Erik Thylefors, och nu väntar prispengar till både skolans fysikinstitution och till dessa, 10 000 kr respektive 3 000 kr till var och en. På andra och tredje plats kom Uddevalla gymnasieskola respektive Europaskolan i Strängnäs. Nedan syns hela listan på de tio vinnande skolorna. 

Tävlingsuppgifterna används också för att utse finalister i den individuella tävlingen i Wallenbergs fysikpris. Listan på finalisterna finns på tävlingens hemsida, http://www.fysikersamfundet.se/wp-content/uploads/2021_kvalresultat.pdf, där också alla tävlingsuppgifter presenteras. I finalen avgörs vilka fem som erbjuds att representera Sverige i den internationella fysikolympiaden, IPhO, som i år äger rum i Litauens huvudstad Vilnius i slutet av juli.

Vi tackar Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond som finansierar tävlingen och gör det möjligt för oss att delta i olympiaden. Ett extra stort tack till Henrik Pihlemark på Katedralskolan i Lund – och alla andra lärare – som i år fått göra en extra stor insats för att hålla elevernas fysikintresse uppe!

Tävlingsarrangörerna genom Anne-Sofie Mårtensson

Kommentarer inaktiverade.