Liam Antonsson segrare i Wallenbergs fysikpris 2021

För andra året i rad kommer segraren i Wallenbergs fysikpris från Uddevalla gymnasieskola: Liam Antonsson plockade hem en silvermedalj i den öppna Nordisk-Baltiska fysikolympiaden, NBPhO, och fick därmed med råge flest poäng i finalen i Wallenbergs fysikpris. På andra plats kom Debdut Sengupta från Viktor Rydbergs gymnasium i Stockholm, på tredje Adam Johansson från Danderyds gymnasium, på fjärde Ask Hällström från Spyken i Lund och på femte Aki Silander från Midgårdsskolan i Umeå. Samtliga kan nu se fram mot penningpriser – och att få representera Sverige i den internationella fysikolympiaden, IPhO, som arrangeras i juli. 

Precis som förra året hade årets upplaga av NBPhO flyttat ut på nätet så att de tävlande fick lösa tävlingsuppgifterna hemma vid skrivbordet. Och precis som då lockade den till sig deltagare från nationer långt från Östersjön, till exempel fanns såväl vietnameser som saudiaraber med på deltagarlistan. Uppgifterna var uppenbarligen extremt svårlösta med ett medelresultat på strax under 7 av totalt 36 möjliga poäng.

En av tävlingsuppgifterna var experimentell och de tävlande hade i förväg fått besked om att införskaffa bland annat ett måttband, tre linjaler och tre par latexhandskar (?). Den som blir nyfiken på vad uppgiften gick ut på hittar denna, liksom övriga tävlingsuppgifter, på olympiadens hemsida, https://nbpho.ee. Där finns också den fullständiga resultatlistan. Av denna framgår att de svenska deltagarna, förutom silvermedaljen, fick hela fem bronsmedaljer; dessa gick till Marcus Blixt (Kitas i Göteborg), Mauritz Sverredal (Fyrisskolan i Uppsala), Debdut Sengupta, Adam Johansson och Aki Silander.

Ett varmt tack till alla som hjälpt till att arrangera årets final av Wallenbergs fysikpris, särskilt till Fysikcentrum i Göteborg och de svenska lagledarna under NBPhO, Oskar Vallhagen och Adam Warnerbring.  Wallenbergs fysikpris är möjligt att genomföra tack vare ett generöst bidrag från Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

Anne-Sofie Mårtensson, Göteborgs universitet

Kommentarer inaktiverade.