Wallenbergs fysikpris 2019: Minervagymnasiet i Umeå blev bästa skola

Minervagymnasisterna som segrade i skoltävlingen, från vänster Gustaf Forsberg, Oliver Lindström och Gustav Jakobsson.
Foto: Antonia Hennström

Första priset i skoltävlingen i Wallenbergs fysikpris gick i år till Minervagymnasiet i Umeå som nu kan se fram mot att få tiotusen kronor till skolans fysikinstitution och tretusen kronor var till de tre eleverna i laget: Gustaf Forsberg, Oliver Lindström och Gustav Jakobsson.

Wallenbergs fysikpris är dels en skoltävling där resultaten för de tre bästa eleverna på varje skola räknas samman, och dels en individuell tävling där de arton finalisterna som går vidare till Fysikveckan i Göteborg tas ut. I år var det hela 565 elever från 85 skolor som deltog i den fem timmar långa tävlingen som innehåller teoretiska problem från vitt skilda delar av fysiken. I en av uppgifterna skulle lysdioders prestanda bestämmas, i en annan skulle man förklara hur en laserpincett fungerar och i en tredje gällde det att kunna bestämma temperaturen på den exoplanet som kretsar kring solens närmsta grannstjärna, Proxima Centauri.

I skoltävlingen kom Minervagymnasiet på första plats med 69 p, tvåa blev Danderyds gymnasium på 66 p och trea Rosendalsgymnasiet i Uppsala på 65 p. Två av eleverna i Minervagymnasiets lag, Gustaf Forsberg och Oliver Lindström, tog sig också vidare till den individuella finalen. Det allra bästa individuella resultatet hade Hugo Eberhard från Lars-Erik Larsson gymnasiet i Lund som fick full pott, 30 poäng. Finalen inleds med en veckas fysikstudier i Göteborg i mitten av mars och avslutas med deltagande i den nordisk-baltiska fysikolympiaden i Tallinn i början av maj. Själva finaltävlingen är tvådelad: Poäng på experimentella problem som finalisterna får lösa i Göteborg och räknas samman med resultatet i tallinnolympiaden. De fem vinnarna får, förutom penningpriser, representera Sverige i den internationella fysikolympiaden som i år arrangeras i Tel Aviv.

Läs mer om tävlingen HÄR.

Wallenbergs fysikpris anordnas av Svenska fysikersamfundet med ekonomiskt stöd från Skolverket och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond. Stort tack till alla som hjälpt till med att ta fram tävlingsuppgifter och organisera och genomföra rättningsarbetet!

1Minervagymnasiet, Umeå69 P
2Danderyds gymnasium66 P
3Rosendalsgymnasiet, Uppsala65 P
4Katedralskolan, Lund64 P
5Hvitfeldtska, Göteborg62 P
6Polhemskolan, Lund60 P
7Södra Latin, Stockholm58 P
8Uddevalla gymnasium Östrabo 57 P
8Pro Civitas, Malmö57 P
10Kitas, Göteborg56 P

Anne-Sofie Mårtensson,
Svenska fysikersamfundet

Kommentarer inaktiverade.